ISO portal

GMP+ za krmo

Zanima me, kaj pomeni GMP + za prevoznike. Imam prevozništvo, ukvarjam se s prevozi različnega tovora po Sloveniji in Evropi. Ena stranka za katero prevažam žito želi, da pridobim GMP + certifikat. Kaj to sploh pomeni in kako to poteka? Zanima me tudi strošek.
Lep pozdrav.
Prevoznik iz okolice Ljubljane

117 ogledi
1 odgovori
Avatar Prevoznik iz okolice Ljubljane Vprašanje postavljeno 1 junija, 2021

Odgovori

Spoštovani,

GMP + FSA je popolni modul za zagotavljanje varnosti krme v vseh segmentih verige poslovanja s krmo. Predvidevam, da ne izvajate tudi skladiščenja in drugih procesov v verigi poslovanja s krmo ampak »samo« prevoze krme. Če opravljate zgolj cestni transport krme bi za vas prišel v poštev standard GMP+ B4. Vanj so vključene zakonodajne zahteve, zahteve za vodenje kakovosti po ISO 9001, zahteve glede celostnega pristopa,…

Pridobitev želenega standarda poteka tako, da si na spletni strani GMP+ International | GMP+ International (gmpplus.org) preberete osnove in poiščete želene in relevantne dokumente. Vsi dokumenti so na razpolago brezplačno v nekaterih evropskih jezikih, slovenščine žal ni med njimi. Vzpostavitev standarda lahko izvedete sami ali poiščete pomoč kompetentnega zunanjega strokovnjaka -svetovalca. Strošek zunanjega svetovalca lahko močno variira, odvisno od izbire svetovalca, od kompleksnosti in velikosti vaše organizacije, od števila proizvodov, ki jih prevažate.

Nato daste vlogo na enega od akreditiranih certifikacijskih organov (seznam dobite na spletni strani Slovenske akreditacije), ki vam pripravi ponudbo. Ko to ponudbo potrdite, se lahko dogovorite za termin začetne certifikacijske presoje. Po presoji, če ni bilo ugotovljenih neskladnosti, vam certifikacijski organ izda certifikat. Presoje (recertifikacije) certifikacijski organ izvaja vsako leto. Strošek certificiranja pri certifikacijskem organu je sestavljen iz pristojbine, ki jo plačate lastniku standarda – GMP+ International – cenik je objavljen na njihovi spletni strani in stroška, ki ga zaračuna certifikacijski organ. Ta strošek je prav tako odvisen od velikosti in kompleksnosti organizacije, števila procesov, proizvodov, od tega ali presoja slovenski presojevalec ali tuj, dodatni stroški so kilometrina in dnevnice, v primeru, ko presoja presojevalec iz tujine še stroški nastanitve ter potni stroški.

1 junija, 2021

Urednik

Dodajte odgovor

Za objavo odgovora se prosimo