ISO portal

ISO 50009 : 2021 Sistem za upravljanje z energijo

ISO 50009:2021

Sistemi za upravljanje z energijo – Smernice za izvajanje skupnega sistema za upravljanje z energijo v več organizacijah, daje smernice za vzpostavitev, izvajanje, vzdrževanje in izboljšanje skupnega sistema upravljanja z energijo (EnMS) za več organizacij. Standard sledi splošni strukturi, uporabljeni v ISO 50001: 2018.

 

Organizacijam omogoča izmenjavo najboljših praks za večjo energetsko učinkovitost.

 

Skupni EnMS omogoča izmenjavo znanja in virov ter sodelovanje pri energetsko varčnih projektih med organizacijami vseh vrst in velikosti.

 

ISO 50009 je razvil tehnični odbor ISO ISO / TC 301, upravljanje z energijo in varčevanje z energijo, ki ga skupaj upravljata ANSI, član ISO (Mednarodna organizacija za standardizacijo) za ZDA, in SAC, član ISO (Mednarodna organizacija za standardizacijo ) za Kitajsko. Shigeki Sakamoto, ustanovitelj skupine strokovnjakov, ki je razvila standard, je dejal, »ISO 50009 je dovolj prilagodljiv, da se lahko uporablja v skoraj vseh situacijah, ko želijo organizacije deliti skupen cilj energetske učinkovitosti, vključno z različnimi podružnicami podjetja«.

 

“Ključno je sodelovanje in izmenjava znanja za večjo energetsko učinkovitost in zmanjšane emisije toplogrednih plinov.”

 

Vir: ISO.org

Foto:Pixabay