ISO portal

Mednarodni dan gozdov

Naši gozdovi se vsako leto zmanjšujejo za približno deset milijonov hektarjev, poroča Organizacija za prehrano in kmetijstvo, ki stoji za promocijo mednarodnega dneva gozdov Združenih narodov, ki poteka vsako leto 21. marca.

 

Nezakonita sečnja in krčenje gozdov prispevata k večjim emisijam toplogrednih plinov, premeščata skupnosti in nam odvzemata življenjski naravni vir. Obnova gozdov lahko pripomore k odpravi teh učinkov, ustvarjanju delovnih mest in dragocenih virov.

 

Letošnja tema je “Obnova gozda: pot do okrevanja in dobrega počutja”, ISO – Mednarodna organizacija za standarde pa ima standarde, ki lahko to pomagajo doseči.

 

ISO 38200: 2018 Skrbniška veriga lesa in izdelkov na osnovi lesa, omogoča trajnostno gozdarstvo z omogočanjem sledljivosti lesnih izdelkov. Kupcem in dobaviteljev lesa, zagotavlja, da izdelki prihajajo iz zakonito pridobljenih virov po celotni dobavni verigi, s čimer spodbuja uporabo trajnostnega lesa in odvrača nezakonite metode. Ta standard ne velja za gospodarjenje z gozdovi.

 

ISO 14055-1: 2017

Okoljsko ravnanje – Smernice za vzpostavitev dobrih praks za boj proti degradaciji in dezertifikaciji zemljišč – 1. del: Okvir dobrih praks, k obnovi gozdov prispeva tudi ta omenjeni standard, ki vsebuje smernice za vzpostavitev dobrih praks pri upravljanju zemljišč, da se prepreči ali zmanjša degradacija in dezertifikacija tal. Ne vključuje upravljanja obalnih mokrišč.

 

Uporaba obeh in mnogih drugih standardov neposredno prispeva k cilju Združenih narodov za trajnostni razvoj za življenje na kopnem, katerega cilj je »zaščititi, obnoviti in spodbujati trajnostno uporabo kopenskih ekosistemov, trajnostno upravljanje gozdov in boj proti dezertifikaciji ter zaustaviti in obrniti propadanje zemljišč in ustaviti izgubo biotske raznovrstnosti.«

 

Vir: ISO.org

Foto: Pixabay