ISO portal

Svetovni dan meroslovja

Od raziskav bolezni do razvoja medicinskih pripomočkov in zdravljenja je zdravstveni sektor močno odvisen od meritev, ki zagotavljajo kakovost. Na primer napake v količinah sestavkov zdravil ali velikosti vsadka, imajo lahko katastrofalne učinke. “Merjenje za zdravje” je tema letošnjega svetovnega dneva meroslovja, ki ga vsako leto praznujemo 20. maja. Njegov cilj je prepoznati življenjsko pomemben pomen merjenja, ko gre za zdravje.

 

Mednarodno dogovorjeni načini merjenja in predstavljanja rezultatov pomagajo zagotoviti, da medicinski izdelki delujejo varno in učinkovito ter da je odmerek zdravil in njihovih sestavin predviden. Standardizirano merjenje je prav tako bistvenega pomena za interoperabilnost medicinske opreme in naprav ter za izmenjavo informacij.

 

Imamo stotine mednarodnih standardov, ki zagotavljajo dogovorjene definicije in metode merjenja. En primer je vrsta standardov za identifikacijo zdravil. Uporabljajo se za zagotovitev doslednega označevanja in terminologije, katerih odsotnost bi lahko povzročila nepravilne odmerke ali sestavo zdravil. Zagotavljajo tudi osnovo za zbiranje podatkov in izmenjavo informacij v zvezi z značilnostmi zdravil, ki so bistvenega pomena za komercialne in regulativne namene.

 

Vir. ISO.org

Foto: Pixabay