ISO portal

Svetovni dan varnosti in zdravja pri delu

Mednarodna organizacija dela (ILO) je razglasila 28. april za svetovni dan varnosti in zdravja pri delu v spomin na vse delavce, ki so se pri delu poškodovali, postali invalidi ali celo izgubili življenje.

 

Pandemija COVID-19 je skupaj z delodajalci in zaposlenimi pretresla vsa delovna mesta kot še noben drugi dogodek. Tema letošnjega svetovnega dneva varnosti in zdravja pri delu, je „Predvidevajte, pripravite se in se odzovite na krizna obdobja, da vlagate v odporne sisteme varnosti in zdravja pri delu.

 

Nove postavitve delovnih mest in lokacije dela (delo od doma), spreminjajoči se protokoli in negotovost, ki bremeni psihološko počutje vseh, so le nekateri izmed številnih izzivov, s katerimi se delodajalci in zaposleni še naprej srečujejo, ko pandemija COVID-19 napreduje. Čeprav cepivo prinaša upanje, da bomo nekoč videli konec tega obdobja, je jasno, da lahko nepričakovano pride kadar koli in je pripravljenost in reakcija recept za poklicni uspeh.

 

To obdobje nam je pokazalo, kako pomembno je imeti gibčno, prilagodljivo in načrtovano neprekinjeno poslovanje.

 

V ta namen se je razvil standard ISO / PAS 45005, Upravljanje zdravja in varnosti pri delu – Splošne smernice za varno delo med pandemijo COVID-19

 

Pandemija COVID-19 pa ni vplivala le na naše delovno življenje, temveč tudi na našo zdravje. Ko se pandemija vleče, psihološkega napora ni mogoče prezreti.

 

V razvoju ISO 45003 – Obvladovanje varnosti in zdravja pri delu – Psihološko zdravje in varnost pri delu – Smernice za obvladovanje psihosocialnih tveganj, ki bodo podale smernice za obvladovanje tveganj za psihološko zdravje in varnost v okviru zdravja pri delu in sistem varnega upravljanja. Standard bo obravnaval številna področja, ki lahko vplivajo na psihološko zdravje delavca, vključno z neučinkovito komunikacijo, pretiranim pritiskom, slabim vodstvom in organizacijsko kulturo.

 

Vir. ISO.org

Foto:Pixabay